Bu oyunda “piyon” musunuz yoksa “piyonu oynatan” mı ?

2610030-piyon-olmak

Ben değil, Darel Rutherford Çözüm Olmak kitabında çok güzel anlatmış bunu.

Diyor ki, eğer hayat bir oyunsa ve de bu oyunun piyonları varsa, unutmayın ki siz “piyon” değil “piyonu oynatan” oyuncunun ta kendisisiniz..

 
Peki ne değişiyor diyeceksiniz ? Çok şey..

Aslında burada kurduğu iki metafor o denli güçlü ki..

Şöyle özetleyeyim; piyon olursanız eğer hayatınızın gidişatına dış faktörler karar veriyor demektir.

Piyonun söz hakkı olabilir mi? Tabii ki hayır. Oynatan nereye isterse görürür piyonu koyar.

Peki piyonun bir şeyi değiştirebilme gücü var mı ? O da yok, zaten nasıl olabilir ki..Adı üstünde o bir “piyon”. Piyon şikayet etse bile sorumluluk almaz çünkü hep birileri ona oyunu oynatıyordur, onun hiçbir sorumluluğu ve tabii ki gücü de yoktur.

 
Temmuz 2012 tarihli “Sorumluluk ve Güç” başlıklı yazımda değindiğim konu bu aslında tam olarak..

Sorumluluk yoksa güç de yok..Ne zaman ki bu hayatta yaşadığımız herşeyin sorumluluğunu alıyoruz, o zaman güç de bize geçiyor. Değiştirebilme gücü..Sorumluluğu %100 üstlenmek başta ne kadar ağır ve zor gelse de, sonucunda elde ettiğimiz güç paha biçilmez..Herşeyin olduğu gibi, bu gücü ele geçirmenin de bir maliyeti var. Buradaki maliyet de, sorumluluk tarafını sırtlayabilmek.

 
Peki kendinizi bu hayat oyununda “piyonu oynatan”olarak imgelerseniz ne değişir ?

Hayatınız..Evet hayatınız değişir.
Çünkü bu hayat oyununda siz oyuncu olmayı seçerseniz eğer, piyonunuzu istediğiniz şekilde oynatırsınız. Oyunun kuralları var pek tabii ki fakat istemediğiniz ya da arzu etmediğiniz hamleyi yapmama ya da geri alma/değiştirme gücü tamamen sizin elinizdedir. Sorumluluk da tabii..

Eğer piyonu oynatansanız, siz hayatınızı yönetiyorsunuz demektir, diğerinde ise hayat sizi..

Kolay değildir yalnız, piyonu oynatan olmak..!

Herşey üstünüze geldiğinde bile dış faktörlere/diğer insanlara/olaylara yöneltecek bir tek kelimeniz, bir tek şikayet noktanız bile yoktur artık çünkü. Siz ve siz başbaşasınızdır. Başka kimse yoktur..Olan her ne ise, yaptığınız hamle sizindir.

Ama korkmayın, yağmurun ardından çıkan bir gökkuşağı gibi uzanır hatalardan öğrenme ve değiştirebilme gücü 🙂  Hayat işte o an’da güzeldir.

Hepinize iyi oyunlar………………

Reklamlar

1 Yorum

  1. Piyonmuyum yoksa oyuncumu ya bilemiyorsam ???

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: